ICT / domotica
Goede zorg is steeds meer afhankelijk van goede IT-diensten, zowel binnen als buiten zorgorganisaties. Begeleiders, (para-) medici en gedragsdeskundigen kunnen hun werk niet meer doen zonder IT-diensten die ze voorzien van informatie en handelingen ondersteunen.
Veilig beheer
Steeds vaker blijkt dat falende ICT directe gevolgen heeft voor de cliënt of patiënt. Het heeft effect op de bescherming van gegevens, continuïteit van de behandeling en soms zelfs op de veiligheid van de cliënt.
In Nederland is het leveren van generalistische zorg door huisartsen en artsen verstandelijk gehandicapten op uiteenlopende wijzen georganiseerd. Bovendien is er sprake van overlappende zorg. Voor alle vormen van samenwerking is het beschikbaar hebben van up-to-date patiëntgegevens randvoorwaardelijk voor een goede kwaliteit van zorg.
Voor een veilig beheer van gegevens en een goede overdracht van gegevens zijn in de zorg voor verstandelijk gehandicapten passende systemen van belang. De laatste jaren wordt er door de NVAVG , VGN en de overheid samengewerkt op het gebied van het ontwikkelen van informatiesystemen, waaraan ook AVG-Polikliniek haar steentje bijdraagt.
- EPD; elektronisch patiënten dossier
- ECD: elektronische cliënten dossier
- EVS: elektronisch voorschrijf systeem
- Veilige gegevens overdracht in de keten
- LSP
Zorgdomotica
In toenemende mate wordt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gebruik gemaakt van zorgdomotica , toezichthoudende domotica en E-health toepassingen. Gedacht kan worden aan aanvalsdetectieapparatuur bij epilepsie, beeldzorg op afstand.
Technologie en apps voor de gehandicaptensector zijn volop in ontwikkeling. Er komen bijna wekelijks nieuwe producten bij voor bijvoorbeeld beeldbellen, oogbesturing systemen, digitale belevenissen en apps die cliënten ondersteunen met participeren in de samenleving
Producten bij dit thema
Wet- en regelgeving
In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijgen de client/patiënt en de...