Diagnostiek, advies en behandeling
Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak een combinatie van psychische en lichamelijke problematiek. De medische zorg aan mensen met een verstandelijke beperking is gericht op het compenseren of voorkomen van (verergering van) lichamelijke problematiek, psychische- en gedragsstoornissen en andere chronische aandoeningen met als doel een optimale kwaliteit van leven binnen de gegeven beperking.
Combinatie van beperkingen
Klachten en problemen van mensen met een verstandelijke beperking hebben niet alleen te maken met medische problemen , maar vloeien vaak voort uit problemen op het gebied van functioneren en participeren. arts VG – Polikliniek helpt bij het vinden van de juiste diagnose op het juiste moment. Wij gaan op zoek naar de vraag achter het probleem. Wat zijn de oorzaken? Door middel van onderzoek wordt een diagnose gesteld. Hierna volgt een advies over een behandeling op maat. Eenvoudig of juist uitgebreid; “Gewoon waar kan, speciaal waar nodig”. Samen gaan we aan de slag met de patiënt om de problemen aan te pakken.
Ieder behandeltraject is anders. Niet alleen omdat de aard van de beperking verschilt, maar ook omdat de doelstellingen voor elke patiënt anders zijn. De arts VG bedenkt daarom altijd een behandeling op maat, in overleg met de patiënt. Welke aanpak past het beste bij de persoon en zijn problematiek?
AVG-Polikliniek ondersteunt bij uiteenlopende hulpvragen: we stellen diagnoses, geven behandelingen, doen onderzoek, geven voorlichting, werken samen met andere verwijzers, en helpen bij het vinden van een passende behandeling of oplossing.
Multidisciplinaire aanpak
Omdat problematiek bij mensen met een verstandelijke beperking over het algemeen multifactorieel is samenwerking tussen de arts VG en andere betrokken behandelaars van groot belang.
De arts VG zoekt de samenwerking op en betrekt andere behandelaars, de arts voor mensen met een verstandelijke beperking functioneert vaak als “spin in het web” binnen de samenwerkingsverbanden.
De AVG-Polikliniek heeft veel samenwerkingsverbanden met oa. gedragswetenschappers, psychiaters, revalidatieartsen, kinderartsen en epilepsiecentra. Hierdoor kan snel de juiste zorg op het juiste moment worden geboden.
Voor wie?
Onderliggende diensten
Wet- en regelgeving
In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijgen de client/patiënt en de...